Pages

Quotes Of The Day

"Quotes Of The Day..."

"A person should not be too honest. Straight trees are cut first and honest people are hooked  first."

-  Chanakya quotes(Indian politician, strategist and writer, 350 BC-275 BC)

Saturday, July 24, 2010

Railway Ministers of India

 
Railway Ministers of India
Years
Railway Minister
1947
(Nov.) John Mathai (not formally designated the Minister for Railways) presents the first Railway budget for independent India
1948-1952
N Gopalaswamy Ayyangar; worked on consolidating the various railways into the zonal railways
1952-1956
Lal Bahadur Shastri; resigned in 1956 taking responsibility for three fatal railway accidents
1956-1962
Jagjivan Ram
1962
Sardar Swaran Singh
1967??
Kengal Hanumanthaiah (Note: Some sources suggest he was Railway Minister later, in 1971). Ram Sew Singh is also mentioned in some sources as a railway minister in 1966-1968, he may not have been a Cabinet minister for railways.
1968
Cheppudira Muthana Poonacha
1969
Govinda Menon Panampilly
1970-1971
Gulzari Lal Nanda Note: Kengal Hanumanthaiah may have been the Railway Minister briefly in 1971.
1972-1973
Tonse Ananth Pai
1973-1975
Lalit Narayan Mishra; killed by a bomb blast 2-Jan-1975, at the opening of a railway line in Samastipur.
1975-1977
Kamlapati Tripathi (again briefly in 1980?)
1977-1979
Prof. Madhu Dandavate
1980-1981
Kedar Pandey (Kamlapathi Tripathi briefly in 1980)
(1981?) 1982-1984
ABA Ghani Khan Chowdhury.
1984
Bansi Lal; his was a brief stint during a reorganization of some ministries and government departments
(1985?) 1984-1989
Madhav Rao Scindia
1989-1990
George Fernandes
1990-1991
Jnaneshwar Mishra; very short tenure
1991-1995
C K Jaffer Sharief
1995-1996
Suresh Kalmadi (briefly), followed by Atal Behari Vajpayee also briefly, who held the Railways portfolio along with being PM.
1996-1998
Ram Vilas Paswan
1998-1999
Nitish Kumar
2000
Mamata Banerjee
2001-2004
Nitish Kumar
2004-2009
Laloo Prasad Yadav
2009-
Mamata Banerjee

Saturday, July 17, 2010

Questions By Navneet : …..

Q.   when START census first in india ?

Answer :  1872

***************************************************
Q      HOW MANY POPULATION in jodhpur in 2001 ?

Answer : 28,86000

***************************************************
Q     WHERE was first law university of india ?

Answer : channai

Quiz 001 : Banking Awareness

1.Which among the following are oldest financial institutions in India?
(A)Private Agencies
(B)Commercial Banks
(C)Reserve Bank of India
(D)State bank of India
(E)None of the above
Ans. (B) Commercial Banks
2.In which year SIDBI was established?
(A)1975
(B)1998
(C)1990
(D)1978
(E)1981
Ans. (C) 1990
3.Which among the following is the first Development Financial Institution in the country to cater to the long-term finance needs of the industrial sector?
(A)IFCI
(B)IDBI
(C)ICICI
(D)SIDBI
(E)SBI
Ans. (A) IFCI , It was established in 1948, ICICI in 1956 and IDBI in 1964
4.Which among the following is the main function of Agricultural Finance Corporation Limited ?
(A)consultancy services in the field of agriculture
(B)social service organization
(C)Agricultural commodities exchange
(D)Agricultural cooperative society
(E)none of the above
Ans. (A) consultancy services in the field of agriculture
5.National Rural Credit Stabilization Fund is a Institution of purpose-specific funds in which of the following?
(A)IDBI
(B)SIDBI
(C)NABARD
(D)IFCI
(E)AFCL
Ans. (C) NABARD
6.To meet the need of which of the following the concept of Land Development Bank has been developed?
(A)Industries
(B)Real estate
(C)Farmers
(D)Export Oriented Units and SEZ
(E)Education Institutes
Ans. (C) Farmers
7.Which among the following statement is incorrect regarding Land Development Banks?
(A)They are cooperative institutions
(B)They meet the needs of the farmers for development purposes
(C)They have two tier structures state and district level
(D)They grant loans on mortgage security
(E)They are customers of NABARD
Ans. (C) C. RBI in its notification dated August 7, 09 said that in a three-tier structure consisting of state co-operative banks at the apex level, central co-operative banks at the intermediate level and primary agricultural credit societies at the ground level.
8.Which among the following statement is incorrect regarding the Regional Rural Banks?
(A)They have been established as per the provisions of Regional Rural Banks Act 1976
(B)Every Regional Rural Bank is sponsored by commercial banks
(C)The commercial banks need to approach to the state governments to establish Regional Rural Banks
(D)The Regional Rural Banks may open branches in notified area
(E)All statements are correct
Ans. (C) all correct except C .The commercial banks need to approach to the CENTRAL  government  to establish Regional Rural Banks
9.Which among the following is correct statement?
(A)Cooperative Banks are fully controlled by RBI
(B)Cooperative Banks are partially controlled by RBI
(C)Cooperative Banks are Not controlled by RBI
(D)Cooperative Banks are fully controlled by Banking Regulation Act 1949
(E)None of the above is correct
Ans. (B) B is correct. The commercial banks are governed by banking regulation act 1949, but only some sections of this act apply to cooperative Banks. So RBI has partial control over cooperative banks
10.Agency Functions of the commercial Banks are __?
(A)Primary Functions
(B)Secondary Functions
(C)Tertiary Functions
(D)Social Function
(E)None of the above
Ans. (D) Secondary Functions include Agency function and general utility services
11.Which among the following is an essential feature of a commercial bank?
(A)providing Locker facilities
(B)dealing with credit
(C)providing business information and data
(D)Underwriting
(E)Sale of securities
Ans. (B) Dealing with credit
12.Which among the following Banks in India was the first to take a major step of reorganizing based upon market segmentation?
(A)ICICI Bank
(B)State Bank of India
(C)Punjab National Bank
(D)Bank of Baroda
(E)Indian Bank
1. Chairman of Peoples Republic of China - Mao-Tse-Tung
2. President of the Chinese Republic - Dr. Sun Yat Sen
3. President of U.S.A - George Washington 
4. Chinese Traveller to India - Fahein 
5. Foreign Invader to India - Alexander the Great
6. Person to reach South Pole - Amundsen 
7. Person to reach North Pole - Robert Pearey 
8. Person in Space - Yuri Gagarin 
9. Person on Moon - Neil Armstrong 
10. Lady to climb Mount Everest - Junko Taibei 
11. European to visit China - Marco Polo 
12. Place where atom bomb was dropped - Hiroshima 
13. Man to walk in Space - Alexei Leonov 
14. Woman cosmonaut in Space - Valentina Tereshkova 
15. Woman Prime Minister of a country - Mrs. Srimavo Bhandarnaike 
16. Woman President of a country - Maria Estela Peron 
17. Woman to Command a Space Mission - Colonel Eileen Collins (U.S.A.)  
18. The first residents of International Space station - Bill Shepherd (USA),Yuri Gidzanko and Sergei Krikalev (Russia) 
19. The first blind man to scale Mt. Everest - Erik Weihenmayer(USA, May 25, 2001)  
20. The first Muslim woman to become the Secretary General of Amnesty International lrine - Zubeida Khan 
21. The first space astronaut to go into space seven times till date - Jerry Ross (U.S.A.) 
22. The first South African to become the second space tourist - Mark Shuttleworth 
23. The first woman Prime Minister of South Korea - Ms. Chang Sang
24. The first youngest grandmaster of the world in chess - Sergey Karjakin (Ukraine) 
25. The first adventurer flying successfully across the English Channel without aircraft - Felix Baumgartner (July 2003) 
26. China's first man in space - Yang Liwei  
27. The first Muslim woman to receive Nobel Prize - Shirin Ebadi (Nobel Peace Prize 2003)
28. The woman with the highest individual Test score making a new world record - Kiran Baloch (Pakistani cricketer, scoring 242 runs playing women's cricket test against West Indies in Karachi in March, 2004) 
29. The first woman of the world to climb Mt. Everest four times - Lakpa Sherpa (Nepali)
30. The first woman to cross seven important seas of the world by swimming - Bula Chaudhury (India)
31. The first aircraft pilot to round the entire world non-stop by his 2 engine aircraft in 67 hours - Steve Fossett (March 2005)
32. The first woman to be appointed as a Governor of a province in Afghanistan - Habiba Sorabhi 
33. The first woman of the world to swim across five continents - Bula Chaudhury (India) (April 2005)
34. The first woman athlete to touch 5.0 meter mark in pole vault - Ms. Yelena Isinbayeva (Russian, July 2005)
35. The first Hindu Chief Justice of Pakistani Supreme Court Justice - Rana Bhagwan Das
Took over on Sept. 2, 2005 as Acting Chief Justice