Pages

Quotes Of The Day

"Quotes Of The Day..."

"A person should not be too honest. Straight trees are cut first and honest people are hooked  first."

-  Chanakya quotes(Indian politician, strategist and writer, 350 BC-275 BC)

Thursday, September 16, 2010

Bank of India Probationary Officers Exam 2010

Bank of India Probationary Officers Exam 2010
(Held on 24-1-2010)

General Awareness on Current Developments : Solved Question Paper
1. The President of the Palestine recently emphasized that his country will not resume peace talks until Israel fully halts settlement building in the—
(A) West Bank
(B) Haifa
(C) Gaza
(D) Tel-Aviv-Yafo
(E) Jerusalem
Ans : (A)
2. All the major world leaders gathered in Berlin in Nov. 2009 to mark the 20th anniversary of—
(A) European Union
(B) NATO
(C) Fall of Berlin Wall
(D) G-20
(E) None of these
Ans : (C)
3. Now almost all major newspaper journals and magazines are printing research reports giving the analysis and/or the causes of the sub-prime crisis which gripped America and the world a few months back. Which of the following was/were amongst the common cause(s) of the same ?
(They were present in almost all the economies)
(1) The problem was that investors erroneously believed property prices were quite predictable and built a whole edifice of financial planning on the back of the American housing market.
(2) Credit rating agencies all over the world were not equipped to forecast the effect of sub-prime crisis on world economy. Agencies were over-confident and did not react in time.
(3) Neither USA nor other countries took a note of the crisis in time. In fact they ignored it for quite some time.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)
4. If you see a big hoarding at a prominent public place, the punch line of which says ‘We All Were Born Free’; ‘We All Have Equal Rights’, in all probability, the hoarding is put up by—
(A) National Commission for Farmers
(B) National Human Rights Commission
(C) Directorate of Income Tax
(D) Ministry of Foreign Affairs
(E) Union Public Service Commission
Ans : (B)
5. Nowadays we frequently read news items about ‘Derivatives’ as used in the world of finance and money market. Which of the following statement(s) correctly describes what a derivative is and how it affects money/finance markets ?
(1) Derivatives enable individuals and companies to insure themselves against financial risk.
(2) Derivatives are like fixed deposits in a bank and are the safest way to invest one’s idle money lying in a bank.
(3) Derivatives are the financial instruments which were used in India even during the British Raj.
(A) Only 3
(B) Only 2
(C) Only 1
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (B)
6. Many a time we read in the newspapers that RBI has changed or revised a particular ratio/rate by a few basis points. What is basis point ?
(A) Ten per cent of one hundredth point
(B) One hundredth of 1%
(C) One hundredth of 10%
(D) Ten per cent of 1000
(E) None of these
Ans : (B)
7. Which of the following issues cannot come under the purview of the functioning of the Human Rights Commission of a country ?
(A) Racial Discrimination
(B) Treatment to Prisoners of War
(C) Human Trafficking
(D) Child Abuse
(E) Climate Migration
Ans : (E)
8. A prominent international weekly sometime ago printed a caption on its cover page which read ‘Brazil Takes Off’. Other major newspapers/magazines also printed similar stories/articles in their publications at that time. Why have magazines/newspapers decided to talk about Brazil these days ?
(1) All major economies of the world have been taking time to recover from the recession but Brazil was one of those which was ‘Last in and First out’.
(2) Brazil is a member of BRIC but unlike China it is a democracy, unlike India, it has no hostile neighbours, no insurgents and unlike Russia it exports more oil and arms and treats foreign investors with more respect.
(3) Brazil is the world’s second largest booming economy.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (A)
9. Which of the following countries has conferred the honour of ‘Legion d’ honneur’ on Bharat Ratna Lata Mangeshkar ?
(A) Germany
(B) Norway
(C) Japan
(D) U.K.
(E) France
Ans : (E)
10. Expand the term NREGA—
(A) National Rural Employment Guarantee Agency
(B) National Rural Electrification Governing Agency
(C) National Rural Employment Guarantee Act
(D) New Rural Employment Guarantee Agency
(E) None of these
Ans : (C)
11. The Rajya Sabha has recently cleared the new poll bill. Which one of the following amendment(s) is/are made in this bill ?
It has proposed—
(A) Increasing the security deposits to more than double
(B) Restricting the publication of exit polls
(C) Ensuring speedy disposal of electoral disputes
(D) Only (A) and (B)
(E) All (A), (B) and (C)
Ans : (D)
12. The market in which long term securities such as stocks and bonds are bought and sold is commonly known as—
(A) Commodities Exchange
(B) Capital Market
(C) Bull Market
(D) Bullion Market
(E) None of these
Ans : (B)
13. Which one of the following was India’s top destination for exports during 2009 ?
(A) UAE
(B) USA
(C) Russia
(D) China
(E) Bangladesh
Ans : (A)
14. Which one of the following will be the first High Court in India, to implement the concept of ‘ecourts’ ?
(A) Delhi
(B) A.P.
(C) Chennai
(D) Kolkata
(E) None of these
Ans : (A)
15. Amongst the following, which one of the following sectors provides the highest contribution in Industrial Production Index ?
(A) Crude Oil
(B) Petro Refinery Products
(C) Electricity
(D) Coal
(E) None of these
Ans : (C)
16. Amongst the following sectors, which sector/segment has shown the highest per cent growth in the current fiscal ?
(A) Mining
(B) Manufacturing
(C) Electricity, gas and water supply
(D) Banking and Finance
(E) None of these
Ans : (B)
17. As per the reports published in newspapers, India purchased around 200 tonnes of gold (almost half the quantity of gold put up for sale) in Sept. 2009. India purchased this gold from which of the following organizations ?
(A) World Bank
(B) Asian Development Bank
(C) International Monetary Fund
(D) International Gold Council
(E) None of these
Ans : (C)
18. World Trade Organisation (WTO)’s ministerial meeting was organized in which of the following cities recently ?
(A) Geneva
(B) Washington
(C) Paris
(D) Port of Spain
(E) None of these
Ans : (A)
19. In which one of the following countries, was the recent Commonwealth Meet (CHOGAM) held ?
(A) Trinidad
(B) Canada
(C) Australia
(D) Jamaica
(E) U.K.
Ans : (A)
20. Which of the following decisions taken by the RBI will promote the concept of financial inclusion in the country ?
(A) To appoint some additional entities as business correspondents
(B) To collect reasonable service charges from the customer in a transparent manner for providing the services.
(C) To ask the banks to open at least 50 new accounts daily in non serviced areas.
(D) Only (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (E)
21. For recapitalization of Public Sector Banks, the World Bank has decided to provide funds to India. These funds will be made available in the form of—
(A) Soft Loan
(B) Term Loan
(C) Emergency aid
(D) Grants
(E) None of these
Ans : (A)
22. Citizens of which one of he following age-groups (in years) are covered under the New Pension System (NPS) ?
(A) 18–50
(B) 21–55
(C) 25–55
(D) 18–60
(E) None of these
Ans : (D)
23. Which one of the following is the objective of the flagship scheme ‘Rashtriya Swasthya Bima Yojana’ (RSBY) ?
(A) To provide life insurance cover to rural households
(B) To provide health insurance cover to rural households
(C) To provide both life and health insurance cover to rural household
(D) To provide life and health insurance covers only to people living below poverty line
(E) None of these
Ans : (D)
24. Which one of the following had set up the N. R. Narayana Murthy Committee on issues relating to Corporate Governance ?
(A) SEBI
(B) RBI
(C) CII
(D) Ministry of Finance, GOI
(E) None of these
Ans : (A)
25. The proceeds of the disinvestment of profitable public sector units will be used for which of the following purposes ?
(A) Expansion of existing capacity of PSEs
(B) Modernisation of PSEs
(C) Opening of new PSEs
(D) Meeting the expenditure for various social sector schemes
(E) None of these
Ans : (D)
26. Which one of the following is the target fixed for fiscal deficit in the year 2010-2011 ?
(A) 3•5%
(B) 4•0%
(C) 5•5%
(D) 5•0%
(E) None of these
Ans : (C)
27. Which one of the following companies is the largest producer of natural gas in the country ?
(A) ONGC
(B) OIL
(C) Cairn India
(D) RIL
(E) None of these
Ans : (A)
28. Which one of the following states has sought a package of Rs. 500 crores ($ 100 million) for its Rural Poverty Reduction Programme ?
(A) M.P.
(B) Tamil Nadu
(C) A.P.
(D) Karnataka
(E) None of these
Ans : (C)
29. Chinese objections have stalled the road work at the village of Demchok, on the Indian side of the line of control. In which one of the following states is this village located ?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Himachal Pradesh
(D) Rajasthan
(E) None of these
Ans : (E)
30. Constitutionally, which one of the following can levy Service Tax ?
(A) Union Govt. only
(B) State Govt. only
(C) Union Territory Govt. only
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)
31. In the proposed low cost pension scheme, which one of the following has been made responsible for maintaining of the records of pension account of an individual ?
(A) SIDBI
(B) National Securities Depositories Ltd. (NSDL)
(C) Stock Holding Corporation of India
(D) RBI
(E) None of these
Ans : (B)
32. Which one of the following is/are implication(s) of large inflow of foreign exchange into the country ?
1. It makes monetary management difficult for RBI.
2. It creates money supply, asset bubbles and inflation.
3. It weakens the competitiveness of Indian exports.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (B)
33. The Central Banks of which one of the following countries has offered $ 115 billion emergency credit to support its economy hit by falling prices and also to strengthen its currency ?
(A) South Korea
(B) Japan
(C) U.K.
(D) USA
(E) None of these
Ans : (B)
34. Which of the following books is written by Chetan Bhagat ?
(A) The Golden Gate
(B) A House for Mr. Biswas
(C) 2 States
(D) White Tiger
(E) None of these
Ans : (C)
35. NTPC Ltd. is in the process of exploring opportunities to source coal from overseas. In which one of the following countries has the NTPC identified two new coal mines ?
(A) Bhutan
(B) Australia
(C) South Korea
(D) Indonesia
(E) None of these
Ans : (D)
36. Which of the following organizations has raised its loan amount to India to make it US $ 7 billion in 2009-10 fiscal ?
(A) Asian Development Bank
(B) International Monetary Fund
(C) World Bank
(D) European Union
(E) None of these
Ans : (C)
37. Who amongst the following cricket players became the first to score 17000 runs in One Day Internationals ?
(A) Rahul Dravid
(B) Stephen Fleming
(C) Ricky Ponting
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)
38. The Govt. of India has decided to use the Core Banking System of banks to ensure proper usage of funds provided for which of its following programmes ?
(A) Literacy Mission
(B) Pradhanmantri Gram Sadak Yojana
(C) National Health Mission
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)
39. Famous Dada Saheb Phalke Award is given for exemplary work in the field of—
(A) Sports
(B) Literature
(C) Science & Technology
(D) Social Service
(E) None of these
Ans : (E)
40. The Reverse Mortgage Scheme was launched by some organizations a few years back. This was done to help which of the following sections of society ?
(A) Beneficiaries of the NREGA
(B) People living Below Poverty Line
(C) Youngsters
(D) Senior Citizens
(E) None of these
Ans : (D)
41. The organization of the South East Asian countries is known as—
(A) OPEC
(B) ASEAN
(C) NATO
(D) UNCTAD
(E) SAARC
Ans : (B)
42. ‘Miss Earth 2009’ title has been conferred upon—
(A) Alejandra Pedrajas
(B) Sandra Saifert
(C) Jessica Barboza
(D) Larissa Ramos
(E) None of these
Ans : (D)
43. Which of the following countries became the third largest producer of Steel in the world in 2009 ?
(A) China
(B) India
(C) USA
(D) Japan
(E) None of these
Ans : (B)
44. The Foreign Trade policy is announced recently by the Govt. of India. Which of the following ministries/agencies announce the same ?
(A) Reserve Bank of India
(B) Export Import Bank of India (EXIM Bank)
(C) Ministry of Foreign Affairs
(D) Ministry of Commerce & Industry
(E) None of these
Ans : (D)
45. Irina Bokova has taken over as the Chief of the—
(A) ILO
(B) UNICEF
(C) OPEC
(D) UNO
(E) UNESCO
Ans : (E)
46. Dorjee Khandu has taken over as the Chief Minister of—
(A) Meghalaya
(B) Uttarakhand
(C) Arunachal Pradesh
(D) Assam
(E) None of these
Ans : (C)
47. Which of the following terms is used in the game of Football ?
(A) Caddy
(B) Cutback
(C) Mid-on
(D) Love
(E) None of these
Ans : (B)
48. Which of the following is considered a Non Food Crop ?
(A) Wheat
(B) Maize
(C) Bajra
(D) Rice
(E) Jute
Ans : (E)
49. Who amongst the following was the Prime Minister of Nepal immediately prior to Madhav Kumar Nepal ?
(A) Ram Baran Yadav
(B) Pushpakamal Dahal
(C) Girija Prasad Koirala
(D) Mahendra Kumar Suryavanshi
(E) None of these
Ans : (B)
50. The 10th India-European Summit was held in New Delhi in November 2009. Who amongst the following represented India and also chaired the same ?
(A) S. M. Krishna
(B) Pratibha Patil
(C) Pranab Mukherjee
(D) Manmohan Singh
(E) None of these
Ans : (D)

Vijaya Bank PO Exam, 2008

Vijaya Bank PO Exam, 2008

(Held on 2–3–2008)
General Awareness on Socio-Economic Developments : Solved Paper

1. The Foreign Exchange Reserve of India are kept in the custody of……
(A) World Bank
(B) International Monetary Fund
(C) Prime Minister Rahat Kosh
(D) Reserve Bank of India
(E) None of these
Ans. (D) Reserve Bank of India
2. The Reserve Bank of India issues coins and notes of various denominations. At present RBI does not issue coins of which of the following denominations ?
(A) 10 paise
(B) 20 paise
(C) 25 paise
(D) 50 paise
(E) 1·00 Rupee
Ans. (B) 20 paise
3. The European Union has adopted which of the following as a common currency ?
(A) Dollar
(B) Dinar
(C) Yen
(D) Peso
(E) Euro
Ans. (E) Euro
4. Various Banks in the country have installed machines which disburse money to general public. These machines are called……
(A) Coin dispensing machines
(B) ATMs
(C) Debit Card Machines
(D) Ledger Machines
(E) None of these
Ans. (B) ATMs
5. Which of the following names is not associated with the insurance business in India ?
(A) Bajaj Allianz
(B) LIC
(C) GIC
(D) Tata AIG
(E) GE Money
Ans. (E) GE Money
6. Commodity Exchanges at various places in India are trading in many metals like gold, silver, etc. Many times we read in newspapers that gold no more has emained the highest trading option and has been replaced by a non-traditional metal known as……
(A) copper
(B) steel
(C) zinc
(D) white gold
(E) None of these
Ans. (D) white gold
7. Which of the following is known as Plastic money ?
1. Demand Draft
2. Credit Card
3. Debit Card
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans. (D) Both 2 and 3
8. Many a time we see a term in newspapers ‘IPO’. What is the full form of the same ?
(A) Indian Public Offer
(B) Institutional Purchase
(C) Industrial Purchase Order
(D) Indian Purchase Offer
(E) Initial Public Offer
Ans. (E) Initial Public Offer
9. Many a times we read in financial newspapers a term/name NMCEX. What is the full form of the same ?
(A) New Multi Capital Exchange
(B) National Medium Commodity Exchange
(C) National Multi Commodity Exchange
(D) Net Marketable Commodity Exchange
(E) None of these
Ans. (C) National Multi Commodity Exchange
10. Many Banks these days are entering into business of offering loans against property. This business of the banks can be categorized under which of the following heads of banking ?
(A) Corporate Banking
(B) Personal Banking
(C) Merchant Banking
(D) Portfolio Management Service
(E) None of these
Ans. (B) Personal Banking
11. Which of the following organizations/banks has done a commendable work in the field of micro finance and was awarded Nobel Prize also in the past ?
(A) Gramin Bank of Bangladesh
(B) CRY
(C) ASHA
(D) NABARD
(E) None of these
Ans. (A) Gramin Bank of Bangladesh
12. Nobel Prizes are not given for the performance in the area of…
(A) Literature
(B) Physics
(C) Chemistry
(D) Music
(E) Medical Science
Ans. (D) Music
13. In which of the following Hindi films has actor Shahrukh Khan played the role of a Hockey Coach ?
(A) Guru
(B) Chak De India
(C) Om Shanti Om
(D) Jab We Met
(E) None of these
Ans. (B) Chak De India
14. Which of the following countries has not made any significant investment in India ?
(A) Japan
(B) USA
(C) Nepal
(D) Britain
(E) France
Ans. (C) Nepal
15. Which of the following is considered an informal method of getting credit/finance ?
(A) Internet Banking
(B) Branch visits
(C) Going to money lenders
(D) Tele Banking
(E) All of these
Ans. (C) Going to money lenders
16. Which amongst the following nations is not a member of the SAARC ?
(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) Nepal
(D) Maldives
(E) South Africa
Ans. (E) South Africa
17. Which of the following indexes is developed to measure life expectancy, level of literacy, education and standard of living of people in a country ?
(A) Inflation
(B) Sensex
(C) Human Development Index
(D) SLR
(E) None of these
Ans. (C) Human Development Index
18. Which of the following is not a Public Sector Unit/Undertaking/Agency ?
(A) ECGC
(B) SEBI
(C) SIDBI
(D) Axis Bank
(E) BHEL
Ans. (B) SEBI
19. Which of the countries represent letter ‘C’ in the category known as BRIC countries ?
(A) Canada
(B) Chile
(C) Cuba
(D) Croatia
(E) China
Ans. (E) China
20. Who amongst the following addresses the nation on the Independence Day from the ramparts of the Red Fort, Delhi ?
(A) President of India
(B) UPA Chairperson
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Prime Minister of India
(E) None of these
Ans. (D) Prime Minister of India
21. Which of the following awards is given for excellence in the field of sports ?
(A) Kalidas Samman
(B) Dhyanchand Award
(C) Shram Vir Award
(D) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(E) None of these
Ans. (B) Dhyanchand Award
22. Which of the following does not represent the name of a bank working in India ?
(A) YES
(B) HDFC
(C) TATA
(D) Kotak Mahindra
(E) Axis
Ans. (C) TATA
23. Twenty-20 matches are played in the game of……
(A) Hockey
(B) Football
(C) Badminton
(D) Tennis
(E) Cricket
Ans. (E) Cricket
24. Which of the following deals between India and one major country was put on a hold for some time as India is finding difficult to implement it ?
(A) 123 Pact with USA
(B) Fifth generation fighter plane deal with Russia
(C) Heavy Water deal with Iran
(D) Border talks with China
(E) None of these
Ans. (A) 123 Pact with USA
25. Which of the following is a type of tax levied by the Govt. on goods and services ?
(A) SAT
(B) NET
(C) PAN
(D) VAT
(E) None of these
Ans. (D) VAT
26. As per the news appeared in some major newspapers India is number two in getting ‘PE’. What is the full form of ‘PE’ as used in the financial world ?
(A) Professional and Ecofriendly
(B) Profitable Equity
(C) Profitable and Economical
(D) Private and Economical
(E) Private Equity
Ans. (E) Private Equity
27. Many a times we read in newspapers about ‘Financial Inclusion’. What does it really mean ? [Pick up correct statement(s)]
1. Allow the merger and acquisition of banks so that only few big banks exist and continue to cater to the need of corporate sector.
2. Expending the network of banks in such a way that people from lower strata of society also get the benefit of services provided by banks.
3. Providing Insurance cover to each and every citizen so that he/she can live a healthy and long life.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans. (B) Only 2
28. Which of the following organizations recently issued some guidelines related to ‘Participatory Notes’ as used in financial world ?
(A) RBI
(B) IRDA
(C) SEBI
(D) AMFI
(E) None of these
Ans. (C) SEBI
29. Heavy Water is normally used by which of the following industries ?
(A) Nuclear Power generation plants
(B) Pharma Industry
(C) Paper Industry
(D) Sugar plants
(E) None of these
Ans. (A) Nuclear Power generation plants
30. As per news items published in various newspapers, Italy has offered its help in developing ‘SMEs’ in India. What is the full form of ‘SME’ ?
(A) Small and Monopolistic Economy
(B) Small and Medium Enterprises
(C) Speedy and Mechanical
(D) Small and Medium Level Economy
(E) None of these
Ans. (B) Small and Medium Enterprises
31. Which of the following statements about the ‘exports’ from India is true ?
1. Exports are showing good rate of growth.
2. Exports are growing in volume but still they are poorer than imports in terms of value.
3. Exports are not improving the way they were growing two years back.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 are correct
(E) None of these
Ans. (C) Only 3
32. Which of the following countries for the first time elected a lady as its President recently ?
(A) Argentina
(B) China
(C) New Zealand
(D) Russia
(E) None of these
Ans. (A) Argentina
33. The Govt. of India keeps on clearing the proposal of setting up new SEZs at several places. What does the letter ‘S’ represent in the ‘SEZ’ ?
(A) Soft
(B) Small
(C) Special
(D) Supportive
(E) None of these
Ans. (C) Special
34. Which of the following is not a foodgrain ?
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Maize
(D) Jowar
(E) Cotton
Ans. (E) Cotton
35. Who amongst the following was made the Chairman of the National Land Reforms Council ?
(A) Smt. Sonia Gandhi
(B) Arjun Singh
(C) Pranav Mukherjee
(D) Kamal Nath
(E) Manmohan Singh
Ans. (E) Manmohan Singh
36. Various Govt. agencies/organizations are given responsibilities for implementing various policies/decisions of the Govt. of India. Policies about credit flow to the agricultural/priority sector are framed/implemented through which of the following apex bodies ?
(A) ECGC
(B) NABARD
(C) UTI
(D) IDBI Bank
(E) None of these
Ans. (B) NABARD
37. As we read every then and now the Monetary and Credit Policy is reviewed and changes/corrections are made frequently. Who amongst the following exactly takes this decision in India ?
(A) Deputy Chairman, Planning Commission
(B) Prime Minister
(C) Finance Minister
(D) Chairman Finance Commission
(E) None of these
Ans. (E) None of these
38. The World Bank sanctioned Rs. 18,000 crores to which of the following states for its Poverty Alleviation Programme ?
(A) Karnataka
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
(E) None of these
Ans. (D) Uttar Pradesh
39. The UNO has declared year 2008 as the year of……
(A) AIDS Prevention
(B) Potato
(C) Water Harvesting
(D) Social Justice to Children
(E) None of these
Ans. (B) Potato
40. Who amongst the following is the author of the book ‘Pakistan– The Gathering Storms’ ?
(A) Benazir Bhutto
(B) Parvez Musharraf
(C) Arun Shourie
(D) Arun Gandhi
(E) None of these
Ans. (A) Benazir Bhutto
41. Which of the following is not a gallantry Award ?
(A) Vir Chakra
(B) Jeevan Raksha Padak
(C) Ashok Chakra
(D) Mahavir Chakra
(E) Saraswati Samman
Ans. (E) Saraswati Samman
42. Which of the following states has approved sharing Neyyar Irrigation Project water with Tamil Nadu ?
(A) Karnataka
(B) Andhra Pradesh
(C) Kerala
(D) Maharashtra and Karnataka
(E) None of these
Ans. (C) Kerala
43. Which of the following is not a foreign bank working in India ?
(A) HSBC
(B) Barclays
(C) Standard Chartered
(D) Yes Bank
(E) All are foreign banks
Ans. (D) Yes Bank
44. Who amongst the following is the Chairman of the 13th Finance Commission ?
(A) Bimal Jalan
(B) Y. V. Reddy
(C) C. Rangarajan
(D) Vijay Kelkar
(E) None of these
Ans. (D) Vijay Kelkar
45. India has the least or negligible trade relations with …………
(A) Japan
(B) Britain
(C) South Africa
(D) Uganda
(E) Iran
Ans. (D) Uganda
46. Your friend has received a sum of Rs. 10000 from his grandparents. He wants to deposit this sum in a bank under a condition of not to withdraw fully or partially for at least two years. He will be needed to open which type of account in the bank ?
(A) Small savings account
(B) Current account
(C) Fixed deposit account
(D) Demat account
(E) None of these
Ans. (C) Fixed deposit account
47. Recently, this was in news that ASEAN is an association of ……
(A) Commonwealth nations
(B) SAARC nations
(C) South-Eastern Asian nations
(D) Oil-exporting nations
(E) African nations
Ans. (C) South-Eastern Asian nations
48. Names of two important persons are often visible in newspapers/magazines/electronic media. These names are Dr. C. Rangarajan and Dr. Bimal Jalan. Which of the following facts are identical in the life of both these two persons ?
(A) Both are principal economic advisors to the Prime Minister
(B) Both are the Members of the Lok Sabha
(C) Both are the former Governors of RBI
(D) Both were the Finance Ministers of India
(E) There is nothing similar in both
Ans. (C) Both are the former Governors of RBI
49. Which of the following places of West Bengal was in news recently, since some violent incidences took place due to an attempt of agricultural land aquisition for industrial purposes ?
(A) Khadakpur
(B) Nandigram
(C) Howrah
(D) Bolepur
(E) None of these
Ans. (B) Nandigram
50. In accordance with the reports published in the papers/magazines, the Government of India and some NGOs have declared/started some projects to help/ to provide relief to the farmers in general and specially to perplexed farmers. Which of the following is not such a plan ?
(A) Crop insurance plan
(B) E-Chaupal
(C) Subsidy for chemical fertilizers
(D) Reconstruction of watershade/water-bodies
(E) Mid-day meal
Ans. (E) Mid-day meal

Wednesday, September 15, 2010

SSC Section Officers (Commercial Audit) Exam., 2009 : English Solved paper

SSC Section Officers (Commercial Audit) Exam., 2009 : English Solved paper

SSC Section Officers (Commercial Audit) Exam., 2009 : English Solved paper
(Held On 14–6–2009)

Directions—(Q. 1–10) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence and indicate it by choosing the appropriate alternative.
1. That which would burn easily.
(A) Incendiary
(B) Incantatory
(C) Inflammable
(D) Incandescent
Ans : (C)
2. Place of gathering for public discussion.
(A) Platform
(B) Dias
(C) Stage
(D) Forum
Ans : (D)
3. An addition to the end of a letter.
(A) Post script
(B) Prelude
(C) Post natal
(D) Post mortem
Ans : (A)
4. Young cow that has not yet had a calf.
(A) Cowlet
(B) Colt
(C) Ewe
(D) Heifer
Ans : (D)
5. A mournful song (or poem) for the dead.
(A) Ballad
(B) Dirge
(C) Ode
(D) Lyric
Ans : (B)
6. The dead skin cast off by a snake.
(A) Bough
(B) Slough
(C) Peeling
(D) Borough
Ans : (B)
7. Science dealing with bird life.
(A) Zymology
(B) Ornithology
(C) Etymology
(D) Philology
Ans : (B)
8. One who is from 60 to 69 years old.
(A) Sexton
(B) Sexologist
(C) Sexagenarian
(D) Sextuplet
Ans : (C)
9. Someone who keeps bees.
(A) Apiarist
(B) Horticulturist
(C) Ornithologist
(D) Pathologist
Ans : (A)
10. Speaking one’s thoughts aloud to oneself.
(A) Apostrophise
(B) Memorise
(C) Soliloquize
(D) Solemnise
Ans : (C)
Directions—(Q. 11–15) In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is wrongly spelt. Find the misspelt word and indicate your correct response.
11. (A) Unaccompanied
(B) Unaccustomed
(C) Unadopted
(D) Unaloyed
Ans : (D)
12. (A) Boutique
(B) Physique
(C) Opaque
(D) Obleeque
Ans : (D)
13. (A) Admitting
(B) Budgetting
(C) Preferring
(D) Travelling
Ans : (B)
14. (A) Torpedoes
(B) Mosquitoes
(C) Pianoes
(D) Tomatoes
Ans : (C)
15. (A) Malignity
(B) Malodorus
(C) Malfeasance
(D) Malevolent
Ans : (B)
Directions—(Q. 16–20) In the following questions, four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which BEST EXPRESSES the meaning of the idiom/phrase and indicate your correct alternative.
16. When the boy was put into a boarding school, he quickly fell into line without his usual tantrums and indisciplined behaviour.
(A) stood in a line
(B) turned straight
(C) failed to behave properly
(D) became orderly
Ans : (D)
17. By his virtuous life, he has made amends for his past actions.
(A) repented for
(B) compensated for
(C) forgotten about
(D) suffered for
Ans : (A)
18. He read for the bar.
(A) studied to become a barrister
(B) studied to become a barman
(C) studied to become a judge
(D) studied to become a courtier
Ans : (A)
19. In the field of social service, the Parsis bear the palm.
(A) are the leaders
(B) are the donors
(C) are pre-eminent
(D) are reformers
Ans : (C)
20. He is always trying to curry favour with his boss and does not even maintain his selfrespect.
(A) get obligation from
(B) pick up quarrel with
(C) flatter
(D) take undue advantage from
Ans : (C)
Directions—(Q. 21–30) In the following questions, a part of the sentence is bold. Below are given alternatives to the bold part at (A), (B) and (C), which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (D) and indicate your correct response.
21. How are you going to have your car painted?
I am going to have it red painted.
(A) paint it red
(B) have it painted red
(C) paint red
(D) No improvement
Ans : (B)
22. He is one who gives money or helps others who has been instrumental in the upliftment of many poverty stricken people.
(A) a philosopher
(B) a philatelist
(C) a philanthropist
(D) No improvement
Ans : (C)
23. The job wasn’t interesting, but on the contrary it was wellpaid.
(A) on the whole
(B) on the other side
(C) on the other hand
(D) No improvement
Ans : (A)
24. When those whom he had injured accused him of being a charlatan, he retorted curtly that he had never been a quack.
(A) libertine
(B) sycophant
(C) plagiarist
(D) No improvement
Ans : (D)
25. The postman comes twice a day, don’t he ?
(A) doesn’t he
(B) does he
(C) do he
(D) No improvement
Ans : (A)
26. My boy-friend won me at tennis.
(A) succeeded me
(B) outran me
(C) beat me
(D) No improvement
Ans : (C)
27. It was mere affection that stopped him from beating his son.
(A) great
(B) much
(C) filial
(D) No improvement
Ans : (C)
28. The British superiority all over Africa and Asia collapsed in the first half of the twentieth century.
(A) domicile
(B) residence
(C) dominion
(D) No improvement
Ans : (C)
29. Did you finish the work yet ?
(A) Had you finished
(B) Haven’t you finished
(C) Would you finish
(D) No improvement
Ans : (B)
30. I’ll tell you as soon as I’ll know.
(A) I would know
(B) I can know
(C) I know
(D) No improvement
Ans : (C)
Directions—(Q. 31–35) In the following questions, a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive Voice/Active Voice and indicate your correct alterntive.
31. This train carries goods from Delhi to Bombay.
(A) This train is carried by goods from Delhi to Bombay.
(B) The goods carry this train from Delhi to Bombay.
(C) Goods are carried by this train from Delhi to Bombay.
(D) The train carried the goods from Delhi to Bombay.
Ans : (C)
32. The news of the success of a poor candidate in the elections surprised him.
(A) He was surprised by the news of the success of a poor candidate in the elections.
(B) He was surprised with the news of the success of a poor candidate in the elections.
(C) He was surprised as a result of the news of the success of a poor candidate in the elections.
(D) He was surprised at the news of the success of a poor candidate in the elections.
Ans : (D)
33. Finish the work in time.
(A) Let the work be finished in time.
(B) Let the work be finished in time by us.
(C) Let the work be finished by him in time.
(D) Let me finish the work in time.
Ans : (A)
34. God helps those who help themselves.
(A) Those who help themselves must be helped by God.
(B) Those who help themselves are helped by God.
(C) Let those who help themselves are helped by God.
(D) Let those who help themselves be helped by God.
Ans : (B)
35. Can you recite this poem ?
(A) This poem can be recited by you.
(B) You are requested to recite this poem.
(C) Would this poem be recited by you ?
(D) Can this poem be recited by you ?
Ans : (D)
Directions—(Q. 36–40) In the following questions first and the last parts of the sentence passage are following questions, numbered (1) and (6). The rest of the sentence/ passage is split into four parts and named (P), (Q), (R) and (S). These four parts are not given in their proper order. Read the sentence/ passage and find out which of the four combinations is correct and indicate your correct alternative.
36. 1. For thousands of millions of years the Moon has been going round the Earth.
P. However, some of them will still be going round the Earth thousands of years from now.
Q. These artificial satellites are very much smaller than the Moon.
R. Today, however, the Earth has many other satellites, all made by man.
S. During this time, the Moon has been the only satellite of the Earth.
6. Artificial satellites do not fall because they are going too fast to do so.
(A) P R S Q
(B) Q S R P
(C) S R P Q
(D) S R Q P
Ans : (D)
37. 1. Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay were the first to reach the peak of Mount Everest in 1953.
P. While a Nepalese and a Japanese climber have done it three times, the Italian climber Reinhold Messner
has done it twice.
Q. Some 164 men and women mountaineers from 21 nations have made the ascent.
R. The mountain still continues to enthral.
S. Since then, there has been a succession of climbs.
6. Those wanting to climb Everest must file an application, with the Nepal Tourism Ministry.
(A) P Q R S
(B) S R Q P
(C) S Q P R
(D) S P R Q
Ans : (C)
38. 1. There is a lot of luck in drilling for oil.
P. The samples of soil are examined for traces of oil.
Q. The drill may just miss the oil although it is near.
R. Sometimes, it may strike oil at a fairly high level.
S. When the drill goes down it brings up soil.
6. If they are disappointed at one place, the drillers go to another.
(A) Q P R S
(B) Q R S P
(C) P S R Q
(D) S R Q P
Ans : (C)
39. 1. India is a very old country with a great past.
P. Since August 1947, she had been in a position to pursue her own foreign policy.
Q. But it is a new country also, with new urges and new desires.
R. But even so, she could not forget the lesson of her great leader.
S. She was limited by the realities of the situation which she could not ignore or overcome.
6. She tried to adapt theory to reality.
(A) P Q R S
(B) Q P S R
(C) S R P Q
(D) R S P Q
Ans : (B)
40. 1. Of all the living creatures on the earth, insects are the most plentiful.
P. In some countries, they are farmers greatest enemy.
Q. Locusts are perhaps the most dangerous of all, for they will eat almost any green plant and leave cultivated lands bare.
R. Some varieties are very useful to man, like bees from which we get honey and wax, and silkworms which supply us with silk.
S. Other varieties, however, are extremely harmful and do a great amount of damage, especially to crops.
6. Common flies, cockroaches, termites, mosquitoes and lice are some other insects harmful to man.
(A) P S R Q
(B) S R P Q
(C) R S Q P
(D) Q S R P
Ans : (C)
Directions—(Q. 41–50) In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate corresponding to the appropriate letter (A), (B) or (C). If there is no error, indicate corresponding to the letter (D).
41. Honesty always has and (A) / will always be (B) / a great virtue. (C) No error (D)
Ans : (A)
42. It was irony (A) / that while he was trying to help his neighbours (B) / his own house was burnt to the ground. (C) No error (D)
Ans : (A)
43. If we can work (A) / slow and steady (B) / we can finish by noon. (C) No error (D)
Ans : (B)
44. Besides his children (A) / there were present (B) / his nephews and nieces. (C) No error (D)
Ans : (A)
45. How do you manage to speak (A) / to her with (B) / so great patience. (C) No error (D)
Ans : (C)
46. He not only cheated (A) / his friends, (B) / but also his parents. (C) No error (D)
Ans : (A)
47. By this time next year (A) / Ramesh will take (B) / his university degree. (C) No error (D)
Ans : (B)
48. I slept (A) / rather late (B) / last night. (C) No error (D)
Ans : (A)
49. If I saved some money every month (A) / I would be able to buy a vehicle of my choice (B) / in no time. (C) No error (D)
Ans : (C)
50. When I read his book (A) / I implied from it (B) / that he never understood women. (C) No error (D)
Ans : (B)
Directions—(Q. 51–55) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which BEST EXPRESSES the meaning of the given bold word in CAPITAL LETTERS and indicate your correct alternative.
51. IMPAIR
(A) Weaken
(B) Couple
(C) Double
(D) Repair
Ans : (A)
52. MOROSE
(A) Genial
(B) Gentle
(C) Gloomy
(D) Idle
Ans : (C)
53. INUNDATION
(A) Drought
(B) Imposition
(C) Flood
(D) Snowfall
Ans : (C)
54. PRISTINE
(A) Novel
(B) Strange
(C) Contemporary
(D) Original
Ans : (D)
55. EFFIGY
(A) Proxy
(B) Duplicate
(C) Dummy
(D) Replica
Ans : (C)
Directions—(Q. 56–60) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one OPPOSITE in meaning to the given bold word in CAPITAL LETTERS and indicate your correct alternative.
56. AMELIORATE
(A) Decay
(B) Decline
(C) Worsen
(D) Destroy
Ans : (C)
57. VINDICTIVE
(A) Careless
(B) Forgiving
(C) Heedless
(D) Refined
Ans : (B)
58. CAMARADERIE
(A) Curiosity
(B) Ferocity
(C) Impetuosity
(D) Animosity
Ans : (D)
59. DEVOUR
(A) Vomit
(B) Reject
(C) Emit
(D) Eject
Ans : (A)
60. FALLIBLE
(A) Virtuous
(B) Honest
(C) Perfect
(D) Humble
Ans : (C)
Directions—(Q. 61–70) In these questions, in the following passage, some of the words have been left out and the blanks have been numbered from 61 to 70. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Indicate your correct alternative.
The inevitable effect of mechanical production is uniformity, and although uniformity may lead to monotony, it need not lack beauty. In fact, modern improvement in popular …(61)… is mainly the result of better design …(62)… standardised, goods; and the average …(63)… is buying better design goods, because those goods are …(64)…, because the problem of taste has been …(65)… for him. Good taste is not always …(66)… and most people manage to get …(67)… without it. It is fortunate therefore, that so many of the …(68)… of life are now chosen for us by …(69)…. Even among luxuries, the margin for …(70)… taste is constantly being reduced.
61. (A) craft
(B) technology
(C) ideas
(D) taste
Ans : (D)
62. (A) on
(B) of
(C) in
(D) for
Ans : (B)
63. (A) shopper
(B) client
(C) man
(D) businessman
Ans : (A)
64. (A) gaudy
(B) accessible
(C) reliable
(D) durable
Ans : (A)
65. (A) tackled
(B) simplified
(C) resolved
(D) solved
Ans : (C)
66. (A) genuine
(B) laboured
(C) impulsive
(D) inborn
Ans : (D)
67. (A) ahead
(B) along
(C) through
(D) around
Ans : (C)
68. (A) amenities
(B) comforts
(C) luxuries
(D) necessities
Ans : (A)
69. (A) connoisseurs
(B) artists
(C) experts
(D) scientists
Ans : (A)
70. (A) local
(B) particular
(C) impersonal
(D) personal
Ans : (D)
Directions—(Q. 71–75) In the following questions, you have a brief passage with five questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and indicate your correct alternative.
Comprehension Passage
No one can seriously pretend to remain unaffected by advertisements. it is impossible to turn a blind eye to the solicitous overtures to buy this or that article that fill our streets, newspapers and magazines. Even in the sanctity of our living rooms, advertisers are waiting to pounce on their helpless victims as they tune into their favourite radio or television programmes. In time, no matter how hard we resist, clever little tunes and
catch-phrases seep into our subconscious minds and stay there. Though they seem so varied, all these advertisements have one thing in common; they make strong appeals to our emotions.
71. The word ‘sanctity’ means—
(A) sacredness
(B) privacy
(C) privilege
(D) security
Ans : (B)
72. Which one of the following lines best expresses the meaning of the first sentence in the passage ?
(A) All men are influenced by advertisements
(B) Most men are influenced by advertisements
(C) Some men are not influenced by advertisements
(D) Advertisements cannot influence everybody
Ans : (A)
73. To turn a blind eye — its opposite meaning is to—
(A) perceive
(B) view
(C) visualise
(D) sight
Ans : (A)
74. The ‘helpless victims’ are the—
(A) public
(B) spectators
(C) audience
(D) sellers
Ans : (A)
75. Advertisements are successful when we respond to them—
(A) Intellectually
(B) Blindly
(C) Helplessly
(D) Emotionally
Ans : (D)